R22 Uitfaseringen

Huidige situatie & toekomst

In dit overzicht proberen wij van schot en Grabowsky Airconditioning u een kort en duidelijk overzicht te geven over het verdwijnen van de markt van R22 in 2015.

In dit overzicht zullen wij u in een paar stappen inzicht geven over:

  • De huidige situatie
  • De toekomst
  • Wat wij voor u kunnen betekenen
  • Gevolgen van blijven doordraaien met uw R22 installatie
Situatie en toekomst van R22 uitfaseringen - Schot & Grabowsky

Huidige situatie

Het gebruik van HCFK’s is sinds begin 2000 al verboden, het veel toegepaste R22 hoort daar ook bij. Vanaf 1 januari 2010 mag er voor onderhoudsdoeleinden en reparaties al geen zuiver R22 meer gebruikt worden.

Zuiver wil zeggen nieuw geproduceerd R22, het gebruik van gerecycled of geregenereerd R22 is nog wel toegestaan. De beschikbaarheid hiervan is de laatste jaren al problematisch dit komt doordat de handel afhankelijk is van de hoeveelheid R22 dat terugkomt uit de installaties die bijvoorbeeld vernieuwd worden of gesloopt.

De afgelopen jaren hebben we dan ook duidelijk een trend gezien dat de beschikbaarheid afneemt en de prijzen stijgen. Maar nu komt het einde van het R22 koudemiddel snel dichterbij!

De Toekomst

Vanaf 1 januari 2015 is het gebruik van de eerder genoemde chloorhoudende koudemiddelen waaronder R22 behoort verboden.

Dit betekent dat bestaande installaties ook niet meer bijgevuld mogen worden met gerecycled of geregenereerde R22. In Nederland functioneren naar alle waarschijnlijkheid nog enkele duizenden installaties die gevuld zijn met R22 als koudemiddel.

Wij als F gassen gecertificeerd koeltechnisch bedrijf kunnen u als klant goed adviseren en informeren.

Meer weten?
Wilt u meer over de toekomst van R22 uitfasering weten of weten wat Schot & Grabowsky voor u kan betekenen op dit gebied? Neem dan contact met ons op.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Ervoor zorgen dat uw huidige R22 installatie nog zo lang mogelijk optimaal blijft functioneren, binnen de mogelijkheden.

Ook kunnen we uw huidige installatie retrofitten, dit houdt in ombouwen naar een geschikt ander koudemiddel, mits dit mogelijk is. Bijvoorbeeld: R407C, R422D, R422A of R417A

We kunnen uw oude R22 installatie voor u op een verantwoorde manier afvoeren en eventueel vervangen voor een nieuwe energie zuinigere installatie. Zeker in de huidige tijd waarin gas en elektra duurder worden, is energieverbruik een belangrijk punt, de huidige generatie koelmachines en airconditioners die wij kunnen leveren voldoen al ruim aan de prestatienorm.

Gevolgen van blijven doordraaien met uw R22 installatie

Door het niet meer beschikbaar zijn van R22 neemt de bedrijfszekerheid van uw installatie af. Onderdelen specifiek voor oudere installaties zijn straks moeilijker te verkrijgen.

De prijzen van onderdelen en om de installatie werkend te houden zullen stijgen. Bij uitval door koudemiddellekkage kan er niet meer bijgevuld worden mocht de situatie acuut zijn dan bent u genoodzaakt of om de installatie te vernieuwen, levertijd en montagetijd gaan u dan parten spelen, of u bent acuut genoodzaakt om een tijdelijke huur koelinstallatie te plaatsen dat laatste is een dure hobby maar wel mogelijk.

Contact

Wilt u contact met ons opnemen? Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij zullen uw vraag of opmerking zo spoedig mogelijk behandelen.